Oblasna smotra kulturnog stvaralaštva

U velikoj dvorani "Kortedala Forum" u Göteborgu, 6.aprila je održana kulturna manifestacija regije Göteborg (Västra Götaland), na kojoj su učestvovala BH udruženja: "Una" Skövde, "Behar" Göteborg, "Bosna" Borås, "Bosanka" Skövde, "IF Hjällbo" Göteborg, "Dukat" Göteborg i djeca osnovnih škola iz Göteborga i Boråsa.

Učesnici smotre, bilo ih je više od 150 u dobi od sedam do 77 godina života, pokazali su najbolja kulturna ostvarenja u svojim udruženjima, u prošloj godini.
Smotra je bila revijalnog karaktera, sa jednim osnovnim i najznačajnim ciljem, a to je druženje. Kada je riječ o publici, treba napomenuti da je ova smotra izazvala veliko interesovanje, jer u sali nije bilo slobodnog mjesta, a procjenjuje se da nije bilo manje od 300 posjetilaca.

Publika je mogla uživati u nastupu djece iz osnovnih škola koja imaju predmet bosanski jezik, a na ovoj smotri su recitacijama i recitalima pokazali šire znanje od obaveznog štiva, te su zaslužili veliki aplauz. Bilo je lijepo vidjeti mješoviti folklor "Behara" u kome su igrali roditelji i njihova djeca zajedno.
U recitalu mladih iz "Bosanke" Skövde, dominirala je voljena Bosna što je publika nagradila gromoglasnim aplauzom. Najstariji učesnik na smotri (blizu 80 godina) Safet Omerović, koji više od 17 godina vodi dopunsku bosansku školu sa svojim učenicima je pokazao njihove kulturne vannastavne aktivnosti. Publiku je oduševio i mladjahni Hasan inače porijeklom Palestinac, član IF Hjällbo, svojom vokalnom interpretacijom na engleskom jeziku. Oduševili su i članovi Une, svojim pjesmama u pratnji harmonikaša Hajrudina Zukanovića.
Prave ovacije publike bile su kad se na pozornici pojavio folklorni ansambl "Dukat" jer se zna, da je to najbolji i najtrofejniji folklorni ansambl u Skandinaviji. Premijerno su izveli Glamočko kolo.
Na kraju revijalnog nastupa svih udruženja predsjednik oblasne organizacije Göteborga Besad Skenderović, dodIjelio je svim učesnicima diplome i nagrade. I to nije sve.

Prava fešta je nastala kada su zajednički nastupili „Dukat" i njihovi gosti KUD "Biser" iz Jesenica (Slovenija). Mjesta u sali nije bilo da i publika zaigra kolo i zapleše, pa su "okupirali" pozornicu gdje su zajednički pjevali i igrali sa izvodjačima.
Ne treba zaboraviti da mnogi prisutni u dvorani nisu mogli odoljeti ni mirisu ćevapa, za što su se pobrinuli logističari Muminović Esad, Nusret Krdjević i Sekić Husein.
Dobra organizacija, izvanredan program, veliki broj posjetilaca, razlozi su, da bi ovakvih i sličnih manifestacija trebalo biti više, jer je to najbolji način, kako se mogu družiti Bosanci i Hercegovci u ovoj dalekoj zemlji.

Bila je to noć za pamćenje.

Muhamed Kapetanović

Gostovanje iz Bosne i Hercegovine

ETT GÄSTSPEL FRÅN SARAJEVO MED FORNA JUGOSLAVIENS STÖRSTA STJÄRNOR (dialogerna textas till engelska)

Umri Muski är en lysande komedi om manligt- kvinnligt och har spelats i mer än tjugo år för fulla hus. Med över 200 föreställningar har Umri muski kommit att bli en klassiker och den mest spelade komedin i historien i Sarajevo. Föreställningen skapades från början som ett examensarbete av skådespelerska Tatjana Šojić, som vi får se på scen tillsammans med Admir Glamočak och Senad Bašić som är forna Jugoslaviens mest kända och hyllade skådespelare.

Continue Reading

Smotre kulture i sporta

Upravni Odbor Oblasne organizacije je na 3. i 4. Sjednici donio sljedece odluke:

Da sva udruzenja dostave Obrazac o udruzenju (Föreningsuppgifter)

Da sva udruzenja ispune Obrazac o aktivnostima udruzenja za clanove od 7-25 god

Da se Kulturna manifestacija odrzi 06 aprila 2012 godne ( domacin udruzenje "DUKAT" – Göteborg)

Da se Sportska maifestacija odrzi 14 aprila 2012 godine

( domacini udruzenja "Bosna IF" Göteborg i KIC " Bosna-Bergsjön"- Göteborg). Na sve adrese udruženja su dostavljene sve potrebne informacje o načinu prijava.

Nagrade najboljim članovima

Na svojoj posljednoj sjednici Uprvni odbor je odlučio da nagradi najbolje članove iz udruženja "Bosna" Borås, "Bosna IF" Göteborg i "Dukat" Göteborg. Nagrade će biti dodjeljene na Oblasnoj manifestaciji kulture koja će se održati 06 aprila 2012 u Göteborgu.

Harmonikom da ti kažem

Neki ljudi, umjetničke duše, mogu više reći svojim umjetničkim izražajem nego riječima.
Među takve spada i Hajrudin Zukanović – Hajrica, virtuoz na harmonici, inače iz Prijedora, a danas živi u Švedskoj, u gradu Skövde.
Kao i mnogi Bosanci i Hercegovci, iz već poznatih razloga, morao je napustiti svoj rodni grad, a luku spasa pronašao je u ovoj prijateljskoj zemlji. Rođen 1944. godine, ovaj, danas šezdesetšestgodišnjak, proslavio je pedeset godina amaterskog rada. Muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi, prvo svirajući klavir, a potom harmoniku, koja će, kako kaže Hajrudin, postati njegova druga životna saputnica. Ubrzo postaje član muzičkih sekcija u KUD "Mladen Stojanović" u Prijedoru, a po dolasku u Švedsku (1993.), nastavlja amaterski rad u bh. udruženju "Una" iz Skövdea. Za pola stoljeća amaterskog rada moj sagovornik je dobio mnoga priznanja i čestitke, a najviše pohvala dobio je od svog udruženju "Una", gdje inače vodi poslove kulturne aktivnosti članova ovog udruženja. Njegova životna saputnica, supruga Biba, također je stalni i vrijedni član "Une", kao i sin Besim.
Pod rukovodstvom ovog mirnog i nadasve skromnog čovjeka članovi muzičke i folklorne sekcije osvojili su mnoga priznanja i pohvale na regionalnim i saveznim takmičenjima.
– Pravo mi je zadovoljstvo raditi sa mladima, veli Hajrudin, i nesebično prenosim na njih svoja znanja.
Za Harjudina je harmonika život, i kad mu je najteže harmonika je ta koja će mu pomoći. Ona mu je pomogla da kroz koncerte i turneje upozna skoro čitavu Evropu, a i danas je sa svojim članovima čest gost u mnogim gradovima Švedske. Nikad mu nije na pamet palo da sa svojom svirkom "tezgari" po raznim feštama, jer ostao je vjeran svom amaterskom radu, za koga kaže da mu je to drugi način života. Inače, Hajrudin obožava izvornu narodnu pjesmu, bolje reći pravu bosansku sevdalinku, i nastoji da i mladima usadi ljubav prema toj pjesmi, kako ne bi pala u zaborav.

Autor: Muhamed Kapetanović

Projekti u planu

Oblasna organizacija planira u narednom period raditi na nekoliko novih projekata koji ce se ponuditi nadleznim svedskim instutucija a sve u cilju da se poboljsa rad Oblasne organizacije i njenih clanica. Trenutno se radi na nekoliko predprojektnih analiza koje ce bit usmjerene na integracijiu, rad sa mladim, pokusaj da se utice na veliku nezaposlenost kod mladih i slicno. Projekti su u zavrsnoj fazi i ocekuje se da se dostave nadleznim instutucijama u skoro vrijeme. Nakon toga slijedi veliki rad da se projekti prezentiraju i u konacnici i odobre.