Harmonikom da ti kažem

Neki ljudi, umjetničke duše, mogu više reći svojim umjetničkim izražajem nego riječima.
Među takve spada i Hajrudin Zukanović – Hajrica, virtuoz na harmonici, inače iz Prijedora, a danas živi u Švedskoj, u gradu Skövde.
Kao i mnogi Bosanci i Hercegovci, iz već poznatih razloga, morao je napustiti svoj rodni grad, a luku spasa pronašao je u ovoj prijateljskoj zemlji. Rođen 1944. godine, ovaj, danas šezdesetšestgodišnjak, proslavio je pedeset godina amaterskog rada. Muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi, prvo svirajući klavir, a potom harmoniku, koja će, kako kaže Hajrudin, postati njegova druga životna saputnica. Ubrzo postaje član muzičkih sekcija u KUD "Mladen Stojanović" u Prijedoru, a po dolasku u Švedsku (1993.), nastavlja amaterski rad u bh. udruženju "Una" iz Skövdea. Za pola stoljeća amaterskog rada moj sagovornik je dobio mnoga priznanja i čestitke, a najviše pohvala dobio je od svog udruženju "Una", gdje inače vodi poslove kulturne aktivnosti članova ovog udruženja. Njegova životna saputnica, supruga Biba, također je stalni i vrijedni član "Une", kao i sin Besim.
Pod rukovodstvom ovog mirnog i nadasve skromnog čovjeka članovi muzičke i folklorne sekcije osvojili su mnoga priznanja i pohvale na regionalnim i saveznim takmičenjima.
– Pravo mi je zadovoljstvo raditi sa mladima, veli Hajrudin, i nesebično prenosim na njih svoja znanja.
Za Harjudina je harmonika život, i kad mu je najteže harmonika je ta koja će mu pomoći. Ona mu je pomogla da kroz koncerte i turneje upozna skoro čitavu Evropu, a i danas je sa svojim članovima čest gost u mnogim gradovima Švedske. Nikad mu nije na pamet palo da sa svojom svirkom "tezgari" po raznim feštama, jer ostao je vjeran svom amaterskom radu, za koga kaže da mu je to drugi način života. Inače, Hajrudin obožava izvornu narodnu pjesmu, bolje reći pravu bosansku sevdalinku, i nastoji da i mladima usadi ljubav prema toj pjesmi, kako ne bi pala u zaborav.

Autor: Muhamed Kapetanović