Oblasna smotra kulturnog stvaralaštva

U velikoj dvorani "Kortedala Forum" u Göteborgu, 6.aprila je održana kulturna manifestacija regije Göteborg (Västra Götaland), na kojoj su učestvovala BH udruženja: "Una" Skövde, "Behar" Göteborg, "Bosna" Borås, "Bosanka" Skövde, "IF Hjällbo" Göteborg, "Dukat" Göteborg i djeca osnovnih škola iz Göteborga i Boråsa.

Učesnici smotre, bilo ih je više od 150 u dobi od sedam do 77 godina života, pokazali su najbolja kulturna ostvarenja u svojim udruženjima, u prošloj godini.
Smotra je bila revijalnog karaktera, sa jednim osnovnim i najznačajnim ciljem, a to je druženje. Kada je riječ o publici, treba napomenuti da je ova smotra izazvala veliko interesovanje, jer u sali nije bilo slobodnog mjesta, a procjenjuje se da nije bilo manje od 300 posjetilaca.

Publika je mogla uživati u nastupu djece iz osnovnih škola koja imaju predmet bosanski jezik, a na ovoj smotri su recitacijama i recitalima pokazali šire znanje od obaveznog štiva, te su zaslužili veliki aplauz. Bilo je lijepo vidjeti mješoviti folklor "Behara" u kome su igrali roditelji i njihova djeca zajedno.
U recitalu mladih iz "Bosanke" Skövde, dominirala je voljena Bosna što je publika nagradila gromoglasnim aplauzom. Najstariji učesnik na smotri (blizu 80 godina) Safet Omerović, koji više od 17 godina vodi dopunsku bosansku školu sa svojim učenicima je pokazao njihove kulturne vannastavne aktivnosti. Publiku je oduševio i mladjahni Hasan inače porijeklom Palestinac, član IF Hjällbo, svojom vokalnom interpretacijom na engleskom jeziku. Oduševili su i članovi Une, svojim pjesmama u pratnji harmonikaša Hajrudina Zukanovića.
Prave ovacije publike bile su kad se na pozornici pojavio folklorni ansambl "Dukat" jer se zna, da je to najbolji i najtrofejniji folklorni ansambl u Skandinaviji. Premijerno su izveli Glamočko kolo.
Na kraju revijalnog nastupa svih udruženja predsjednik oblasne organizacije Göteborga Besad Skenderović, dodIjelio je svim učesnicima diplome i nagrade. I to nije sve.

Prava fešta je nastala kada su zajednički nastupili „Dukat" i njihovi gosti KUD "Biser" iz Jesenica (Slovenija). Mjesta u sali nije bilo da i publika zaigra kolo i zapleše, pa su "okupirali" pozornicu gdje su zajednički pjevali i igrali sa izvodjačima.
Ne treba zaboraviti da mnogi prisutni u dvorani nisu mogli odoljeti ni mirisu ćevapa, za što su se pobrinuli logističari Muminović Esad, Nusret Krdjević i Sekić Husein.
Dobra organizacija, izvanredan program, veliki broj posjetilaca, razlozi su, da bi ovakvih i sličnih manifestacija trebalo biti više, jer je to najbolji način, kako se mogu družiti Bosanci i Hercegovci u ovoj dalekoj zemlji.

Bila je to noć za pamćenje.

Muhamed Kapetanović